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The Minister responsible for Maritime Administration, in exercise of powers
conferred by sections 93 and 94(1)(c) of the Merchant Shipping Act 2002 and after
consulting with the persons referred to in section 94(3) of the Merchant Shipping Act 2002,
makes the following Regulations:

Citation
These Regulations may be cited as the Freight Containers (Safety Convention)

Regulations 2019.

Interpretation
In these Regulations—
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“1986 Regulations” means the Freight Containers (Safety Convention) Regulations
1986;

“Chief Marine Surveyor” means the Chief Marine Surveyor referred to in section 10
of the Merchant Shipping Act 2002;

“container” means an article of transport equipment, excluding a vehicle or
packaging or any article of transport equipment designed solely for use in air
transport, which is—

of a permanent character and accordingly strong enough for repeated use;

designed to facilitate the transport of goods by one or more modes of
transport without intermediate reloading;

designed to be secured or readily handled or both, having corner fittings
for these purposes; and

of a size such that the area enclosed by the outer bottom corners is
either—

if the container is fitted with top corner fittings, at least 7 square
metres; and

in any other case, at least 14 square metres,

and includes a container when carried on a chassis, a swap body that is carried
by or on board a sea going ship, and which is not mounted on a road vehicle
or rail wagon;

“Convention” means the International Convention for Safe Containers 1972;

“corner fittings” means an arrangement of apertures and faces at either the top or
the bottom or both at the top and the bottom of the container for the purposes
of handling, stacking and securing or any of those purposes;

“maintained”means maintained in an efficient state in efficient working order and
in good repair;

“maximum operating gross mass” means the maximum allowable sum of the mass
of the container and its cargo;

“safety approval plate” means a plate in the form and containing the information
specified by the Schedule;

“swap body” means a container which is specially designed for carriage by road only
or by rail and road only and is without stacking capability and top lift
facilities;

“use” means use for the purpose for which the container is designed but does not
include—

movement to a place for remedial action if—

(a)

(b)

(c)

(d)

(i)

(ii)

(a)
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so far as is reasonably practicable, the movement is without risk to the
safety of any person; and

the remedial action is carried out before the container is repacked with
goods; and

in the case of an empty container—

transport to a place for testing to obtain approval under Regulation 5;
or

delivery to its purchaser by the vendor or their agent.

Application of Regulations
These Regulations apply to any container used at work, or supplied for use at work

and which is in Bermuda.

Conditions of use and enforcement
The owner or lessee of a container must not use or permit that container to be

used, unless—

it has valid approval in accordance with Regulation 5;

it has a valid safety approval plate fixed to it in accordance with Regulation
6;

it is properly maintained;

the examination requirements in Regulation 8 are met in respect of that
container;

all markings on the container showing maximum operating gross mass are
consistent with the maximum operating gross mass information on the
safety approval plate; and

it meets the conspicuous marking requirements in Regulation 9.

Any other person using or permitting the use of a container must, so far as is
reasonably practicable, ensure that—

a valid safety approval plate is fixed to it in accordance with Regulation 6;

all markings on the container showing maximum operating gross mass are
consistent with the maximum operating gross mass information on the
safety approval plate; and

it meets the conspicuous marking requirements in Regulation 9.

Where it is an express term of a bailment of a container, that the bailee is
responsible for ensuring that the container is maintained or examined, the bailee must, in
addition to any duty placed on them by paragraph (2), ensure that—

the container is properly maintained; and

(i)

(ii)

(b)

(i)

(ii)
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(d)

(e)

(f)
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(a)
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(c)
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the examination requirements in Regulation 8 are met.

In proceedings for an offence of using or permitting a container to be used,
which is not properly maintained or examined, it is a defence that at the time of the
contravention, a bailment or lease was in force in respect of the container and—

in the case of an owner, that it was an express term that the bailee or lessee
was responsible for ensuring that the container is maintained or examined;

in the case of a lessee—

that it was not an express term of the lease that the lessee was
responsible for ensuring that the container is maintained or examined;
or

under a further lease, it was an express term that the further lessee
was responsible for ensuring that the container is maintained or
examined; and

in the case of a bailee who is a bailor under a further bailment, that it was
an express term of the further bailment that the further bailee was
responsible for ensuring that the container is maintained or examined.

In this Regulation “owner” includes the owner’s agent.

Approval of containers by design type or individually
An approval referred to in Regulation 4(1)(a) (whether relating to a design type

or to an individual container) is valid only if—

it has been issued—

by the Chief Marine Surveyor;

by a person or organisation appointed for the time being by the Chief
Marine Surveyor in accordance with paragraph (2); or

by or under the authority of a Government which has ratified, accepted,
approved or acceded to the Convention; and

it has not been withdrawn in writing by—

the person or organisation which issued the approval; or

the Chief Marine Surveyor, whether or not it was issued by the Chief
Marine Surveyor.

An appointment by the Chief Marine Surveyor for the purpose of issuing
approvals under paragraph (1)(a)(ii) must be in writing and may be—

for a specified period;

subject to conditions; and

varied or revoked at any time by the Chief Marine Surveyor, in writing.

(b)

(4)

(a)

(b)

(i)

(ii)

(c)

(5)

5 (1)

(a)

(i)

(ii)

(iii)

(b)

(i)

(ii)

(2)

(a)

(b)

(c)
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Fixing of safety approval plate
A container has a valid safety approval plate fixed to it if—

the safety approval plate is marked and fixed to it in accordance with—

the Schedule; or

where Regulation 7 applies, the 1986 Regulations; and

the information on the safety approval plate is correct and relates to a valid
approval.

Containers constructed before 1st July 2014
A container constructed prior to 1st July 2014 may retain the safety approval plate

required by the 1986 Regulations, provided no structural modifications have been made to
that container.

Examination of containers
The examinations in Regulation 4(1)(d) and (3)(b) must be in accordance with

an examination scheme or programme approved by the Chief Marine Surveyor for the
purposes of this Regulation.

There must be clearly marked on the container either on or as close as
practicable to the safety approval plate, all matters which the examination scheme or
programme requires to be marked.

The examination requirements in paragraph (1) do not apply in the case of an
owner, if—

examinations comply with the procedure adopted by the State where the
owner is permanently resident or incorporated;

the procedure has been approved or prescribed by the Government of that
State, or by any organisation authorised by such a Government to act on
its behalf, for the purpose of the Convention; and

that Government has ratified, accepted, approved or acceded to the
Convention.

Marking in accordance with British Standard or other accepted international
standard

Where the stacking or racking values are less than 192,000kg or 150kN,
respectively, the container must be conspicuously marked, as required under British
Standard Freight Containers.

The Chief Marine Surveyor may on application, give approval for the use of an
international standard for the construction of containers other than the British Standard.

In this Regulation “scheduled examination” means the next examination
conducted in accordance with Regulation 8.

6
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(i)
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Revocation
The Freight Containers (Safety Convention) Regulations 1986 are revoked.10
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SCHEDULE

(Regulations 2 and 6)

SAFETY APPROVAL PLATE SPECIFICATIONS

Location
The safety approval plate required by Regulation 6 must be permanently fixed to

the container in such a position, that it is—

readily visible;

adjacent to any other officially approved plate carried on the container; and

not likely to be easily damaged.

Construction and content
The safety approval plate must—

be in the form prescribed by Figure 1;

consist of a permanent, non-corroding, fireproof, rectangular plate
measuring at least 200mm by 100mm;

be marked in a permanent, clear and legible manner with—

the legend “CSC Safety Approval” in letters of at least 8mm in height;
and

the other legends and information prescribed by sub-sub-paragraph (d)
and by Figure 1 of this Schedule, in letters of at least 5mm in height,

but nothing in this sub-sub-paragraph prevents any markings for the
purposes of an examination scheme or programme being by means of a
decal;

contain the following information in at least the English or French
language—

line 1—the country of approval and approval reference;

line 2—the month and year of manufacture;

line 3—the manufacturer’s identification number in respect of the
container, or in the case of containers for which that number is
unknown, the number allotted by the Government or organisation that
has granted approval;

line 4—the maximum operating gross mass in kilograms and pounds;

line 5—the allowable stacking load for 1.8g in kilograms and pounds
(that is, the designed maximum superimposed static stacking load);

line 6—the transverse racking test force in newtons;

1

(a)

(b)

(c)

2 (1)

(a)

(b)

(c)

(i)

(ii)

(d)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)
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line 7—if the end-walls are designed to withstand a force of less or
greater than 0.4 times the gravitational force by maximum permissible
payload, i.e. 0.4Pg, the end- wall strength;

line 8—if the side-walls are designed to withstand a force of less or
greater than 0.6 times the gravitational force by maximum permissible
payload, i.e. 0.6Pg, the side- wall strength;

line 9—if the approved examination scheme or programme so
requires—

a legend indicating that the container is subject to a continuous
examination programme; or

the date (expressed in month and year only) before which the
container shall next be thoroughly examined.

Lines 7 and 8 may be used for the purposes of sub-sub-paragraph (d)(ix) if they
are not required to contain other information.

The safety approval plate must, in the case of a container approved for one door
off operation, the stacking and racking strengths, which must be marked as follows—

“ALLOWABLE STACKING LOAD ONE DOOR OFF FOR 1.8g (…KG…LBS)”.

The marking in sub paragraph (3) must be displayed immediately near the
stacking test value as follows (see line 5)─

“TRANSVERSE RACKING TEST FORCE ONE DOOR OFF (…newtons)”.

This marking must be displayed immediately near the racking test value (see
line 6):

Figure 1

CSC SAFETY APPROVAL

1.  ........................................................................................................................

2.  DATE MANUFACTURED........................................................................................

3.  IDENTIFICATION No..............................................................................................

4.  MAXIMUM OPERATING GROSS MASS……………….............kg…………….............lb

5.  ALLOWABLE STACKING LOAD FOR 1.8g……………….…........kg.….…………….... lb

6.  TRANSVERSE RACKING TEST FORCE…………………….............................newtons

7.  ........................................................................................................................

8.  ........................................................................................................................

9.  ........................................................................................................................

(vii)

(viii)

(ix)

(A)

(B)

(2)

(3)

(4)

(5)
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Interpretation
In this Schedule—

“g” means the standard acceleration of gravity; g equals 9.8 m/s2;

“load”, when used to describe a physical quantity to which units may be ascribed,
signifies “mass”;

“Maximum permissible payload” means the difference between maximum operating
gross mass or Rating and the mass of the empty container including
permanently affixed ancillary equipment;

“P” means maximum permissible payload; and

“R” means “Rating” which has the same meaning as maximum operating gross
mass.

Made this 16th day of October 2019

 

Minister of Tourism and Transport

[Operative Date: 17 October 2019]
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